Landmärke

Beskrivning

Hej! Jag heter Tomas Lundevi och jag bor i Lund Östra Fågelvik, strax bortom Skattkärr. Jag tänkte berätta om en ide´som jag har haft sedan länge. Varje gång som jag åker till Karlstad eller fortsätter västerut, så passerar man ju nobelkorset. Då syns ju rudsberget tydligt, och speciellt nu när höghusen där är byggda. Längst ut på berget där det är sprängt sedan tidigare, så är där ju ett klipputsprång, och där har jag alltid tyckt att det borde det ju passa med ett landmärke för Karlstad.

Jag fick en gång en snilleblixt om en staty föreställande Fenresulven, jättevargen i den nordiska mytologin. Det är speciellt en bild som jag tycker är fängslande, en scen där jättevargen fjättras av asarna, eller om det är några andra.
( Exakt vilka det var som slog ulven i kedjor är inte helt klarlagt. Men jag tycker den scenen är mycket talande, jag är ju själv köttdjursbonde på deltid, och vargen är inte alltid så populär bland djurägare och jägare. Så den scenen visar ju också lite grann den konflikt som har varit och fortfarande finns mellan människan och vargen.
Men vargen är samtidigt värmlands landskapsdjur, och Färjestads supporterclub heter ju wolfpack bla. Så jag tycker att en staty på klipputsprånget vore ett passande landmärke, och dessutom en symbol för hela Värmland, för resande på E 18
Jag jobbar extra ibland på Mjödhamnen, som ligger i Hällefors, vi var det första riktiga mjödbryggeriet i Sverige. Det är ju en dryck med en rik historisk tradition, och vi brukar vara med på medeltidsveckan i Visby bla, och vi brukar bli inbjudna att vara med på bryggerimässor, bla Shelton Brothers som har sitt huvudkontor i Boulder Colorado.

Jag fick den här snilleblixten ( om man törs kalla det så), när jag landade på Denvers flygplats, där står statyn Blue Mustang, ( jag skickar med en bild på den). Den påminner besökare om Colorados förflutna , det är alltså inte så där överdrivet som det ofta är, utan det för tankarna lite subtilt till historien. På samma sätt skulle besökare se vårt landskapsdjur, med dess ibland lite konfliktfyllda historia. Nu hittade jag inte någon riktigt bra bild på nätet, men repet som är bundet runt vargens tassar hålls alltså fast, på orginalbilden.

Jag kanske kan tillägga att den statyn i Denver är ca 10 meter hög, och en motsvarande staty på Fenrisulven skulle kunna vara 4-5 meter lång och männen som drar i repet kunde vara i naturlig storlek.

Så jag tänkte framföra min idé till någon beslutsfattare i Karlstad, jag har inget personligt intresse egentligen, men man tänker lite i sådana banor, när vi säljer mjöd i sammanhang med historisk anknytning.
Så jag skickar mitt förslag till dig, så får ni mala på min idé, det lär ha föreslagits några förslag till landmärke på den platsen.

Jag tycker att ett landmärke ska inte vara någonting som stjäl all uppmärksamhet utan någonting som smälter in i miljön, och som påminner besökare om en plats och dess historia. Min tanke är alltså att det är jättevargen som avbildas, men ett lämpligt namn på skulpturen skulle kunna vara : kampen: som oss påminner om den kamp som har varit, och fortfarande är mellan människan och vargen. Det finns ju en liten yta bredvid vägkorset, precis nedanför klipputsprånget, som man skulle kunna plantera lite lämplig vegetation på, så att platsen ger intryck av en vild skoglig miljö. Jag har malt på den här iden´i många år, och nu gör jag slag i saken och skickar mitt förslag. Jag heter Tomas Lundevi. tel 0702811582. MVH.

Direktlänk till e-förslaget

https://karlstad.dialogportalen.se/eforslag/1109

Skriv under e-förslaget

info

Du måste vara inloggad för att skriva under ett e-förslag.

Registrera Logga in

Onlineunderskrifter

Nr. Namn Datum Kommentar
1 Tomas Lundevi 2020-06-17
Information

Status

Samlar underskrifter

Förslagsställare

Tomas Lundevi

Startdatum

2020-06-17

Slutdatum

2020-09-17

Målgrupp

Kultur- och fritidsnämnden

Signaturer

1 onlineunderskrifter