Upprustning av Skåreskolans skolgård och fritidshemmets utemiljö
Beskrivning
Skåreskolans skolgård och fritidshemmets utemiljö behöver en upprustning.
Som det ser ut idag är det få variationer i utemiljön. Skolgården består av plan asfaltsyta med trasiga pingisbord, trasig motorikbana och trasiga små lekhus. Det är få variationer i topografi och gröna områden.
Skolbarnen och även lärare och övrig personal tillbringar stora delar av sin arbetsdag här och det är av stor betydelse att arbetsmiljön är bra för samtliga. En god arbetsmiljö främjar lärande, inbjuder till lek, samvaro, fysisk aktivitet och även återhämtning.
Det finns många studier gjorda som visar på vilka positiva effekter en trivsam och stimulerande utemiljö kan ge.
2014 fick Boverket i uppdrag, av regeringen, att ta fram vägledning för planering, utformning, skötsel och förvaltning av barn och ungas utemiljö, med fokus på förskole- och skolgårdar.
Det går bl.a. att läsa att Boverket ser det som angeläget att:
· det finns plats för såväl fri lek som rörelserika raster med en mångfald av aktiviteter,
· gården har inslag av natur och erbjuder möjlighet att vistas i såväl solljus som skugga,
· barn och unga, liksom deras lärare, pedagoger och övrig personal är delaktiga i processen att planera, bygga och förvalta byggnaden och utemiljön.
Skåreskolan behöver en förändring i sin utemiljö. Grönska i form av buskar och träd skulle bidra till en mer varierad lekmiljö där fantasin får utrymme och även ger möjlighet till återhämtning och skugga.
I vintras trängdes hela lågstadiet och lekte på en ca. 1,5 meters uppskottad snöhög. Måste man t.ex. ha en plan yta på hela skolområdet? En kulle är lätt att göra.
Gör barnen och personalen delaktiga i utformningen av sin utemiljö. Lyssna på vad de har att säga. Jag är ganska säker på att ett önskemål är att ha hela och inte trasiga saker på sin skolgård.
Prioritera denna förändring NU, för Skåreskolans barn, personal och framtid.
Direktlänk till e-förslaget
Skriv under e-förslaget
Inlämnad för vidare hantering